Stół wielkanocny – jak go przyozdobić?
Ogólnie

Stół wielkanocny – jak go przyozdobić?

Przygotowujesz śniadanie wielkanocne w swoim domu? Warto zatem zadbać o właściwe udekorowanie stołu, przy którym wspólnie spędzisz czas z rodziną. Poniżej znajdziecie kilka ciekawych wskazówek i inspiracji.

Oprócz świątecznych potraw wielkanocny stół powinien być odpowiednio udekorowany. Warto zatem już wcześniej pomyśleć o przygotowaniu ciekawych ozdób i stroików. Wystarczy odrobina wyobraźni oraz kreatywne podejście. Dekoracje na stole mogą być eleganckie lub nieco bardziej swojskie. Wszystko zależy od tego, jaki styl bardziej nam się podoba. Istotne jednak, by wszystko tworzyło ciekawą i piękną kompozycję. Nie należy przesadzać z ozdobami, ponieważ możemy uzyskać efekt odwrotny od oczekiwanego. Zbyt pstrokate kolory również mogą nie wyglądać zbyt dobrze i rozpraszać gości przy wielkanocnym stole.

Niezależnie od stylu aranżacji, stół wielkanocny powinien być uroczysty. Dominować powinna raczej jasna kolorystyka z dodatkami żółci oraz zieleni. W ostatnim czasie bardzo modne stają się pastelowe barwy nakrycia. Warto pamiętać także o dekoracjach, które dodatkowo podkreślą uroczysty charakter tego spotkania. Ważna jest tutaj tradycja, dlatego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć potraw oraz ozdób związanych z Wielkanocą.

O czym należy pamiętać?

Przede wszystkim zadbajmy o umiar podczas dekorowania stołu. Zbyt dużo kolorowych dodatków i ozdób może popsuć cały efekt. Dodatki powinny pasować do nakrycia – zarówno do zastawy, jak i do obrusu. W ten sposób uzyskamy odpowiednią kompozycję. Warto zadbać także o kolorystykę. Ważne, by barwy były stonowane i lekko skontrastowane. Dominujące kolory to delikatna zieleń, żółty czy błękitny. Biały kolor także będzie podkreślał uroczystość danego święta i zawsze sprawdzi się podczas wielkanocnego dekorowania stołu.

Importer artykułów dekoracyjnych Czakos.pl – konfetti, akcesoria urodzinowe, balony i wiele innych – sprawdź!

Umieszczając poszczególne dekoracje na stole pamiętajmy, by ustawić je w taki sposób, by nie przeszkadzały gościom w sięganiu po potrawy oraz podczas jedzenia. Nie mogą również zasłaniać ich twarzy. Stół jest po to, by wspólnie spędzić przy nim czas, rozmawiając i spożywając posiłki.

Zadbajmy o właściwe ułożenie talerzy oraz sztućców, a także nie zapomnijmy o serwetkach. Powinny być ułożone po lewej stronie talerza obok sztućców (nie pod nimi). Można umieścić je również na talerzu. Chusteczki również stanowią dekoracje, dlatego powinniśmy dopasować je do stylu, w jakim przygotowany został stół.

Bardzo ważne, by nas stole wszystkie produkty były umieszczone w specjalnych naczyniach – salaterkach, miseczkach czy słoiczkach bez etykiet. Napoje powinny być przelane do karafek czy dzbanków. Jeśli chodzi o pieczywo – powinniśmy umieścić je w ozdobnym koszyczku i przykryć serwetką, by nie obsychało.

Zastawa powinna być jednolita i kompletna. Pamiętajmy o właściwym ułożeniu sztućców oraz talerzy. Nie zapominajmy również o odpowiednio dobranych szklankach oraz kieliszkach. Zadbajmy o to, by na wszystko znalazło się odpowiednio dużo miejsca, tak by goście przy stole mogli wykonywać swobodne ruchy.

Post Comment